Polykarbonaattiosien liittäminen yhteen 3M:n teollisuusmuoviliimalla

Tekniset muovit

Teknisten muovien liittäminen ja kiinnittäminen.

KYSY ASIANTUNTIJALTA

Teknisten muovien käyttö suunnittelussa

Tekniset muovit, kuten ABS-muovi, akryyli, polykarbonaatti, polyamidi, komposiitit ja polyesteri, ovat erittäin yleisiä teollisuudessa, koska ne avaavat suunnittelijoille uusia mahdollisuuksia tuotekehitykseen. Teknisiä muoveja käytetään usein kokoonpanoissa, joiden on siedettävä vaativia olosuhteita, kuten teollisuuskäyttöä tai säiden vaihtelua. Ne ovat edullisia ja vahvoja, mutta myös kevyitä ja helposti muovattavissa, jolloin ne vastaavat monimutkaistenkin osien suunnittelu- ja valmistushaasteisiin. Teknisten muovien pinta-energia on verrattain korkea, joten niiden kiinnittäminen liimalla tai teipillä on melko helppoa.


Miksi suunnittelijat suosivat teknisiä muoveja

  • 3M Scotch Weld -akryyliliima teknisen muovin liittämiseen

    Teknisten muovien edut

    Tekniset muovit tarjoavat enemmän joustavuutta monimutkaisten rakenteiden suunnitteluun kuin metallit. Ne tarjoavat ainutlaatuisen suorituskyvyn ja kestävät hyvin erilaisia lämpötiloja. Tekniset muovit ovat erittäin kestäviä, joten niitä voi käyttää sovelluksissa, joissa ne altistuvat vaativille sääolosuhteille ja UV-säteilylle. Lisäksi niiden rasituskestävyys on hyvä.

  • Teknisestä muovista valmistettuja polkupyörän osia kiinnitettyinä muoviliimalla

    Muovi vai metalli

    Teknisten muovien tärkein etu metalleihin nähden on kevyempi paino, mutta silti hyvä suorituskyky. Tekniset muovit vähentävät myös kustannuksia, eikä kyse ole pelkästään raaka-ainekustannuksista. Muovia voi helposti muovata erilaisiksi yksityiskohtaisiksi muodoiksi ilman meistämistä, poraamista, taivuttamista tai muita kalliita prosesseja, joita tarvitaan metalleille. Lisäksi tuotteet ovat lähes aina kevyempiä kuin metallista valmistettuina, joten kuljetuskustannuksetkin ovat pienemmät.

Tuoteryhmät

Alle on valikoitu parhaiten teknisten muovien liittämiseen soveltuvia liimoja ja teippejä. Lue lisää kustakin ratkaisusta alla olevien linkkien takaa.

  • 3M™ VHB™ -teippien avulla sinun ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan voit pitää suunnitelmistasi kiinni ja päästä eroon häiritsevistä ja näkyvistä kiinnitystavoista. Saat nopeasti ja helposti kestävän liitoksen, joka jopa vahvistuu ajan myötä. VHB -teipit tarttuvat useisiin eri materiaaleihin, ja ne tarjoavat sitkeän liitoksen miltei mihin tahansa rakenteeseen.

  • 3M™ Scotch-Weld™ -rakenneakryyliliimoilla saat siistit, vahvat ja kestävät liitokset nopealla kovettumisajalla, ja voit näin parantaa tuottavuutta ja suorituskykyä. 3M™-akryyliliimoissa on hyvä iskunkestävyys, ja niiden säilyvyys on jopa 18 kuukautta huoneenlämmössä. Saatavilla miedon tuoksuisena, mikä parantaa työskentelyolosuhteita.

  • 3M:n kuumaliimat ovat kustannustehokkaita ja erittäin helppokäyttöisiä. Liimojen hyvä juoksevuus täyttää epätasaisten ja karkeiden pintojen raot. Kuumaliimat soveltuvat hyvin teknisten muovien liimaamiseen muihin materiaaleihin, joita käytetään usein kylteissä, pakkauksissa, kulmalistoissa ja muissa listoitussovelluksissa.

  • Kaksipuoliset teipit ovat ohuita teippejä, joissa on liimapinta molemmin puolin. Ne sopivat ihanteellisesti tasaisille pinnoille, ja niitä käytetään usein stanssattuina tietokoneiden, älypuhelimien, taulutelevisioiden ja ohjauspaneelien kokoonpano- ja tiivistyssovelluksiin.

  • Uudelleensuljettavia kiinnitysjärjestelmiä käytetään sovelluksissa, joissa osia on voitava irrottaa tai asetella uudelleen, kuten asennusluukuissa, hissien sisustuksissa tai ajoneuvojen kojelaudoissa.


Teknisten muovien liittäminen

  • Pintaenergia on materiaalin pinnan fyysinen ominaisuus, joka määrittää, saako liima tiiviin kosketuksen pintaan. Materiaalin korkea pintaenergia mahdollistaa nesteen leviämisen ja tarttumisen pintaan. Alhainen pintaenergia sen sijaan jättää nesteen helmeilemään pinnalle, eikä se pääse leviämään pintaan. Liima-aineen on levittävä pinnalle ja tartuttava materiaalin pintaan liitoksen muodostamiseksi. Teknisten muovien pinta-energia on korkea verrattuna muihin muoveihin, ja siksi niiden liittäminen ja kiinnittäminen on verrattain helppoa. Pienillä pinnan valmistelutöillä pintaenergiaa voi parantaa vielä lisää, mutta useimmissa sovelluksissa tämä ei ole tarpeen.

Erilaisia teknisiä muoveja

Jokaisella muovityypillä on omat erityisominaisuutensa. Alla on lyhyesti kuvailtu muutama yleisin tekninen muovityyppi ja niiden kiinnittymisominaisuudet.

  • Komposiitista valmistettu golfmaila, joka on liimattu teollisuuskäyttöön tarkoitetulla muoviliimalla
    Komposiitit

    Komposiitti on kahden tai useamman materiaalin (metalli, puu, muovi tai keraami) yhdistelmä, jossa materiaalit toimivat yhdessä, mutta eivät ole liuenneet tai sulautuneet toisiinsa. Komposiiteissa on yleensä lasi- tai hiilikuitua, ja sidosaineena yleensä polyesteria tai epoksia. Komposiittien erinomainen lujuus–painosuhde tekee niistä ihanteellisen materiaalin mm. lentokoneisiin, elektronisiin piirilevyihin ja urheiluvälineisiin. Niiden liittäminen ja kiinnittäminen on tavallisesti helppoa, mutta on tärkeää, että liima tai teippi soveltuu sekä komposiitille että sovelluksen asettamiin rakennevaatimuksiin.

  • Polykarbonaattisen tietokoneen kosketusnäytön kokoaminen käyttämällä muoviliimaa
    Polykarbonaatti

    Vahvaa, kestävää, läpinäkyvää ja melko hyvin korkeita lämpötiloja kestävää polykarbonaattia käytetään monissa sovelluksissa, koska sitä on helppo pursottaa, valaa ja lämpömuovata. Polykarbonaatissa on melko korkea pintaenergia, mutta siinä on usein naarmuuntumiselta suojaava pinnoite, joka tulee ottaa huomioon liittämisratkaisua valittaessa.

  • Polyamidista valmistettuja komponentteja
    Polyamidi

    Polyamidit ovat usein kuitumateriaaleja tai tekstiileitä, joita käytetään yleisesti ajoneuvoissa ja sähkökomponenteissa. Polyamidit ovat vahvoja, kestäviä ja lämpöä kestäviä materiaaleja. Polyamidin pintaenergia on muoviksi melko korkea, mutta eri polyamideilla on erilaiset vaatimukset liittämisen ja kiinnittämisen suhteen. Myös muotin irrotusaineet voivat aiheuttaa haasteita.

  • Keltainen ABS-muovista valmistettu salkku 3M:n logolla
    ABS-muovi

    ABS-muovi on akryylinitriilistä, butadieenista ja styreenistä valmistettu sitkeä ja iskunkestävä terpolymeeri. Sitä on helppo muotoilla ja sitä käytetään monenlaisissa kuluttajatuotteissa. ABS-muovia on yleensä helppo liittää teipeillä ja liimoilla, mutta pintaenergia vaihtelee muovilaadun mukaan (eri monomeerien prosenttiosuuksien mukaan).

  • Kylttiin muoviliimalla liimattavia akryylikirjaimia
    Akryyli

    Läpinäkyvää, pirstoutumatonta ja helposti muotoon leikattavaa PMMA-akryyliä käytetään yleisesti lasin korvikkeena ja erilaisissa kylteissä. Akryyliä on helppo liittää, mutta naarmuuntumiselta suojaava pinnoite voi aiheuttaa haasteita.

  • 3M:n uretaaniteippiä valkoisessa vaahtomuovipalassa
    Uretaani

    Useimmat polyuretaanit ovat kertamuoveja, jotka eivät sula kuumennettaessa, joskin myös lämpömuovattavia polyuretaanikestomuoveja on saatavilla. Uretaania käytetään yleisesti vaahtomuovin tai kumin valmistuksessa esimerkiksi pehmusteisiin tai tiivisteihin. Sitä käytetään myös uretaaniliimojen valmistuksessa, joten sen liittäminen teipeillä ja liimoilla on melko helppoa.

  • Teollisuusliimalla kokoon liimattu polyesteristä ja lasikuidusta valmistettu purjeveneen runko
    Polyesteri

    Usein kuituna, tekstiilinä, kalvoina ja pulloissa käytetty polyesteri on yleinen materiaali sähkö- ja elektroniikkakomponenteissa sekä komposiittien valmistuksessa. Polyesterin pintaenergia on verrattain korkea, mutta tietyissä sovelluksissa tulee ottaa huomioon liittämiseen vaikuttavia tekijöitä, esimerkiksi polyesteristä ja lasikuidusta valmistettujen veneiden gel coat-pinnoite.

  • Poikkileikkaus jäykästä PVC-muovista valmistetusta ikkunanpuitteesta ja lasista, jotka on liimattu yhteen 3M-liimalla.
    Jäykkä PVC

    Myös vinyyliksi kutsuttua jäykkää PVC-muovia käytetään viemäriputkissa, ovissa, ikkunanpuitteissa ja luottokorteissa. Sen liittäminen teipeillä ja liimoilla on melko helppoa. Joustavan PVC:n liimaaminen on vaikeampaa, ja joskus nämä kaksi eri materiaalityyppiä sekoitetaan keskenään, joten on tärkeää tietää tarkasti, kumpi pintamateriaali on kyseessä.


Sovellukset

Parhaan liittämistavan selvittämisessä on usein hyödyllistä miettiä liittämistapaa tai kokoonpanon tyyppiä. Alla esitetyissä kuudessa kokoonpanotyypissä on erilaiset vaatimukset, jotka voivat usein määrittää, mikä liima tai teippi on sovellukseen paras.


Ota meihin yhteyttä

Olemme täällä auttaaksemme.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.