Kemiallinen tarttuvuus tapahtuu molekyylitason kontaktissa materiaalin pinnalla. Se on vahvin tarttuvuusmekanismi, jossa sidos muodostuu liima-aineen funktionaalisien ryhmien ja liitettävän pintamateriaalin atomien tai molekyylien välillä. Tämä mekanismi on monien liimojen rakenteellisen lujuuden taustalla, esimerkkinä alumiinille tarkoitettu epoksiliima.
Mekaaninen lukittuminen tapahtuu, kun liima-aine tunkeutuu liitettävän materiaalin pinnan huokosiin. Tämä mekanismi muodostaa fyysisen rajapinnan materiaalien välille. Lisäksi se lisää liima-aineen ja liitettävän materiaalin välistä kokonaiskosketuspinta-alaa. Nestemäiset liimat leviävät helposti materiaalin pinnalla ennen kuivumista tai kovettumista. Teipeissä liima-aineen virtaus tapahtuu hitaasti, ja liitos vahvistuu ajan myötä.
Diffuusiota ilmenee, kun liima-aineen polymeerit pystyvät tunkeutumaan polymeerisen materiaalin pintaan ja sekoittumaan siihen. Rajapintaan muodostuu sekoittuneita polymeeriketjuja, joissa liima-aine ja liitettävä materiaali sitoutuvat toisiinsa. Tätä mekanismia hyödynnetään usein kokoonpanoissa, joihin kuuluu vaikeasti liitettäviä alhaisen pintaenergian materiaaleja, kuten polypropeenia.
Sähköstaattista tarttuvuutta tapahtuu, kun liima-aineen sähköisesti varautunut pinta ja liitettävän materiaalin vastakkaisesti varautunut pinta vetävät toisiaan puoleensa. Staattista tarttuvuutta hyödynnetään tavallisesti teipeissä. Ilmiö on helppo havaita kun teipataan esim. laatikkoa kiinni tai paketoidaan lahjaa.
Opas teipeillä ja liimoilla liittämiseen on tarkoitettu kattavaksi johdatukseksi liima-aineiden teknologioiden perusteista sekä teippien ja liimojen käytöstä teollisissa sovelluksissa. Kaikki artikkelit löytyvät Oppaasta teipeillä ja liimoilla liittämiseen, tai voit valita suoraan jonkin seuraavista aihealueista.