Henkilökunnan käyttämien henkilönsuojaimien on oltava oikeita, ja niitä pitää noudattaa käyttöohjeiden mukaan, jotta ne toimivat tehokkaasti. Kutakin työtehtävää varten on oltava oikea suojaustaso.
Ota huomioon
- Kaikki työhön liittyvät näkökohdat, mukaan lukien äärikäyttötilanteet. Kurotukset, kumartuminen, tehostettu työskentely, makaaminen, kyykyssä oleminen
- Mieti liikkumisen helppoutta ja mukavuutta lepoaikoina. Jos työntekijä pitää tauon, onko henkilönsuojain riisuttava? Onko se helppoa? Rajoittaako se esimerkiksi wc:n käyttöä?
- Ajattele muiden vaaratekijöiden, kuten kompastumisen, välttämistä. Olisiko moottoroitu puhallinyksikkö kenties paras vaihtoehto? Entä millaisia valjaita, pysäyttimiä ja turvaköysijärjestelmiä putoamissuojauksessa tarvitaan, ja sallivatko ne esimerkiksi pääsyn kaikille alueille?
Koko
- Vääränkokoiset henkilönsuojaimet voivat heikentää niiden tarjoamaa suojaa ja vähintäänkin vaikuttaa käyttömukavuuteen.
- Liian suuret henkilönsuojaimet voivat jäädä kiinni tai roikkua, mikä heikentää suojausta ja aiheuttaa säätöongelmia.
- Liian pienet henkilönsuojaimet voivat rajoittaa liikkumista, aiheuttaa painetta ja tuoda myös turvallisuusongelmia.
- Henkilönsuojaimien käyttäjiä on monenmuotoisia ja -kokoisia. Ennen on ollut vallalla "yksi koko kaikille (miehille)" -käytäntö, mutta nykyään tunnustetaan naisten mallien ja kokojen tarve.
Henkilönsuojainten yhteensopivuudessa kaikki tämä otetaan huomioon, jotta henkilönsuojaimet toimivat tehokkaasti.